Oprema i inventar

Stolne Vakuumirke bez komore

  • Što trebate znati o uređajima za Vakuumiranje?
  • Da li je potreban takav uređaj u Vašoj kuhinji?
  • Kako odabrati uređaj za vakuumiranje?
 Uređaji bez komore ( mali uređaji za vakuumiranje )
Ovo ja naj češći tip uređaja kod nas jer predstavlja VIN VIN kategoriju a zašto ( trgovac koji je prodao ovaj tip uređaja u restoran vjerojatno nema pojma o tome što prodaje) KOGA BRIGA BOLJE DA SE PRODA IŠTA NEGO NIŠTA, kupac koji ga plača gleda samo da je jeftino i stvarno kupio je TOP PROIZVOD profi uređaj za malo para, kuhar je presretan jer je napokon dobio kakav god uređaj za vakuumiranje BOLJE IŠTA NEGO NIŠTA, a uređaj će najčešće za 10 g izgledati kao novi jer ga zbog X faktora najvjerojatnije nećete koristiti.

Naj češće se kupuju za restorane koji žele nešto pripremati sous vide načinom kuhanja ili u objektima gdje su načuli da bi se vakuumiranjem moglo produljiti rok valjanosti namirnica. Naravno ova vrsta uređaja može zadovoljiti te potrebe ali svakako ima nekoliko svojih prednosti i mana. Velika prednost kod kupnje ovakvog uređaja je njegova niska cijena što je dosta često i pola cijene uređaja s komorom, ako je jedini faktor kod kupnje uređaja za vakuumiranje kojeg planirate koristiti u restoranu niska cijena topla preporuka ne bacajte novac jer onda možete i bez njega. Jeftini preklopni uređaji za vakuumiranje su obično plastičnog kućišta i prije su namijenjeni korištenju u kućanstvu nego u restoranima, oni kvalitetniji su od inoxa, imaju jače pumpe vakuumiranja, šire područje Varenja ali su i daje jako ograničeni u korištenju.
Mane preklopnih uređaja su da ne možete u vrećicama pakirati nikakve tekućine jer ako tekućina prilikom Vakuumiranja završi u uređaju jako lako da ode pumpa vakuuma a samim time i garancija, također preklopni uređaji ne upuhuju zrak nego samo izvlače pa će povući zraka koliko je u njihovoj moči ako ostane nešto zarobljeno u vrećici iza ili između namirnica to ovi uređaji neće moči izvući. Sam proces vakuumiranja taje dugo i izrazito je bučan, u dosta slučajeva prilikom vakuumiranja morate pridržavati i vrećicu. Najveća mana ovog tipa uređaja je što koristi vrećice za vakuumiranja s kanalićima koji omogućavaju izvlačenje zraka iz vrećice, navedene vrećice su znatno skuplje od glatkih vrećica i u pravilu kada kupite ovakav uređaj krenete vakuumirati, nakon kratkog vremena krenete kalkulirati što vakuumirati jer su vrećice skupe i relativno ih je teško nabaviti pa u konačnici završi da uređaj za vakuumiranje skuplja prašinu u skladištu ili ispod nekog radnog stola pa i to jeftinije što sete kupili u konačnici ne koristite.
author-avatar

Tko je Saša Polojac

Kuhar-specijalist bacc.oec Dugogodinje iskustvo u raznim tipovima kuhinja. Uža specijalnost suvremene tehnologije u gastronomiji Osobne preference: Tradicionalna kuhinja u novome ruhu