Aktualno, Oprema i inventar

Što je parno konvekcijski uređaj KONVEKTOMAT

U osnovi uređaj koji možete koristiti tri osnovne funkcije. SUHI ZRAK najčešće krivo korištenu funkciju pošto je ljudi koriste za pečenja iako ona do izražaja dolazi kada se uređaj koristi kao grill, salamander ili friteza…. PARA, koristi se za kuhanje namirnica u najvećoj većini temperature koje se mogu koristiti su od 30 do 130 oC. KOMBINACIJA PARE I SUHOG ZRAKA pojednostavljeno funkcija koja se koristi za većinu ali ne sve stvari koje bi pripremali u klasičnoj pećnici samo bez potrebe za pokrivanjem, uz podešavanje postotka pare možete produljiti vrijeme priprema, dobiti mekšu namirnicu, smanjiti kal…… U suštini uređaj koji radi na principu suhog zraka, pare ili kombinaciji te dvije funkcije zajedno. Ako se koristi kako treba namirnice su prije gotove, kvalitetnije a u jedno postižu se i značajne uštede, standardizacija…Kako odabrati konvektomat.

U samom startu da razjasnimo

Niti jedan konvektomat e može istovremeno kuhati i pržiti ili peći roštilj. Ne nije moguće da istovremeno kuhate brokulu i pohate piletinu za to vam trebaju dva uređaja ili napravite jedno pa onda drugo.

Ne možete u konvektomatu podesiti različite temperature ipak je riječ o jedn oj komori možete peći istovremeno sve što je na istom principu pripreme samo kod kvalitetnih uređaja možete odrediti koja je namirnica na kojem nivou tako da uređaj vodi brigu o vremenu pripreme umjesto Vas

Da li mogu sve pripremati u konvektomatu pa naravno da ne osim ako je karta prilagođena tako da jela koja poslužujete mogu izlaziti iz konvektomata inače već odavno nitko ne bi kupio štednjak, fritezu ili kuhalo tjestenine. Sva hrana se može pripremati u konvektomatu ali je pitanje organizacije posla, vremena pripreme i mnogih drugih faktora.

Zašto mi je konvektomat potreban. Zato što će te ostvariti velike uštede na potrošnji energije, kalu namirnica, znatno smanjiti potrošnju ulja, ubrzati proces izdavanja hrane iz kuhinje, olakšati kuhinji posao, postići standardizaciju…..

Bojler ili ubrizgavanje

Uređaji s bojlerom pare u sebi imaju komoru u kojoj stvaraju paru i gotovu paru na zahtjev uređaja i prema potrebi dodaju u uređaj te zapunjavaju komoru. Ova vrsta uređaja daje definitivno najstabilniju klimu ali ima i nedostatak u cijeni, servisu. Nekada je bila izrazito velika razlika u pripremi i konvektomati koji su imali bojler pare su imali znatno bolje rezultate prilikom kuhanja povrća ali danas tome nije više tako. Bojler varijante uređaja se preporučuju za objekte koje trebaju ekstremnu količinu pare za pripremu jela poput germ knedli, knedli, njoka. U stvarnosti to je izrazito mala količina objekata kojatreba taj stupanj vlage u uređaju. 

Uređaji s ubrizgavanjem su znatno jednostavniji nemaju bojlera nego paru stvaraju ubrizgavanjem tekućine na ventilator i grijače. Ovisno o proizvođaču varira i način ubrizgavanja te količina pare koja nastaje tijekom ovlaživanja. Ako je riječ o bilo kojem od kvalitetnijih brendova uređaja tada će te i na ovaj način dobivati i više nego dovoljno pare, povrće riba, meso će biti savršeno pripremljeni bez obzira na količinu otvaranja vrata. Prednost je svakako niža cijena uređaja, jeftinije i jednostavnije održavanje, najviša razina kvalitete pripreme namirnica. Danas u principu je izrazito jednostavno provjeriti da li je to točno kontaktirajući neke od već postojećih korisnika uređaja 😊

Osnovno kod odabira što trebati u obzir je:

Da li odabrati struju ili plin?

Nekada su plinski modeli bili znatno brži, isušivali su namirnice, danas u pripremi jela barem kod kvalitetnih uređaja nećete primjetiti nikakvu razliku.

Plinski su u startu skuplji i skuplje im je održavanje. Plinski uređaji su isplativi na velikim uređajima koji izbacuju veliku količinu namirnica u kratkom roku ili naravno ukoliko na objektu nemate dovoljno struje ☹

Električni uređaji su nešto mirniji, znatno jeftiniji, jeftinije ih je održavati i ukoliko jednog dana nakon puno i puno korištenja prodajete svoj uređaj daleko ga je lakše prodati.

Cijena

Naravno cijena je uvijek bitan faktor. Nekada je bilo pravilo koliko para toliko i muzike dok danas čak niti to pravilo ne vrijedi u potpunosti. Cijena mora biti faktor kod odlučivanja o kupnji ali daleko bitnije pitanje koje si morate postaviti je za što ću koristiti uređaj ( da li su mi potrebne funkcije koje ima), koliki mu je vijek trajanja, koliko mu je jamstvo, da li firma koja ga prodaje ima kuhara, tko mi može obučiti osoblje da ne koriste konvektomat kao običnu pećnicu. Kakva je servisna podrška ( što mi znači konvektomat ako dva tjedna čekam servisera ). U principu jednini pravo pitanje je što je za mene najbolje za novac koji dajem. Nerijetko završimo kod kupaca koji su kupili naj povoljnije ili jeftino ili nešto jeftinije a u principu su dobili konvektomat za pekarstvo ili konvektomat koji ne može izdržati niti tri godine ozbiljnog rada, pak s druge strane i kod kupaca koji su kupili skupo da selo vidi a koriste uređaj kao običnu pećnicu i nemaju niti ambicija da bi ga koristili za nešto više.

Digitalni ili manualni uređaji

Ako je iole pouzdani proizvođač onda bez imalo razmišljanja digitalni nešto su skuplji ali imaju mogućnosti spremanja načina pripreme, bolje su iskoristivi uređaji i u većini slučajeva ne morati imati nikakva kuharska predznanja da mi postigli savršene rezultate.

Manualni uređaji su savršeni kada kuhar zna točno što radi i način pripreme svaki puta prilagođava namirnici koju priprema ovisno o njenoj veličini, stanju…. Kod manualnih uređaja do problema dolazi kada se zamjeni osoblje, novo osoblje ne zna koristiti uređaj ili ga koristi drugačije i automatski vaš kupac dobiva drugačiju namirnicu.

Ako smo Vas zainteresirali o ovoj temi slobodno nas nastavite pratiti.

author-avatar

Tko je Saša Polojac

Kuhar-specijalist bacc.oec Dugogodinje iskustvo u raznim tipovima kuhinja. Uža specijalnost suvremene tehnologije u gastronomiji Osobne preference: Tradicionalna kuhinja u novome ruhu